alerjen filtresi nedir

Alerjen Filtresi Nedir? Alerjik Çocuklara Klimanın Zararları

Alerjen filtresi, kişilerde hava soluma yoluyla rahatsızlık yaratacak durumları ortadan kaldıran filtrelere verilen addır. Alerjen filtresi, enzim ve üre alerjenlerini deaktive eder, mantar, bakteri ve diğer alerjenik bileşikleri yok eder. Mekandaki havayı her zaman taze tutar.

Hemen hemen her klimada bulunan alerjen filtresi, alerjik hastalıkları olanları klima zararlarından korurken çocuklar ve yaşlılar için sağlıklı şekilde havalandırılmış yaşam alanları oluştururlar. Alerjen filtresi nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar daha yakından bakalım…

Sağlıklı Yaşam Alanları İçin Alerjen Filtresi

Klimanın zararlarını minimuma düşürmek, ortamın havasını temizlemek, dış üniteden gelen tozları ve mikropları yok etmek için alerjen filtresi gereklidir. Alerjen filtresi klima iç ünitesinin olmazsa olmazıdır. Klimalarda alerjen filtresi kullanılmadığı taktirde klima alerjisi dediğimiz rahatsızlıklar ortaya çıkar. Aynı zamanda var olan rahatsızlıkların da ciddiyetini artırır.

Klima satın almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de klimanın alerjen filtresine sahip olup olmadığıdır. Hijyen özellikleri gelişmemiş olan klimaları satın almamanız gerekir.

Klimalar Astım ve Alerji Hastaları İçin Zararlı Mı?

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen klimalar, sıcak ve soğuk havalarda hayat kurtarsa da her zaman sandığımız kadar masum olmuyor. Özellikle astım ve alerji hastaları için klimalar kimi durumlarda zararlı olabiliyor.

Astım hastası olanların soludukları havanın ısısı, nemi ve temiz olup olmaması önemlidir. Bu nedenle yaşadıkları ortamlarda 24 – 25 derece ve %40 – 50 arasında bir neme ihtiyaçları vardır. Klima anti alerjen filtresi ve gelişmiş temizleme özellikleriyle hava temizleme sistemleri sayesinde mekanda astım hastaları için uygun hava kalitesini sağlarlar.

Astım hastalarının bulunduğu bir ortam için klima satın alınırken mutlaka alerjen filtrelerinin olup olmadığına dikkat edilmeli ve filtre bakımları aksatılmadan yapılmalıdır. Klimaların filtrelerinde biriken tozlar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder ve sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına yol açabilir. Ancak filtre temizliği ve bakımı düzgün bir şekilde yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir.

Klima astımı tetikler mi gibi bir endişeye sahip olanlar, klima kullanımına dikkat ettikleri sürece herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmazlar. Astım hastaları klimanın rüzgarına maruz kalmadıkları, ortamı çok hızlı soğutmadıkları, nem oranını olması gereken seviyede tuttukları sürece klimalardan herhangi bir zarar görmezler.

Mitsubishi Klima

Klima Alerjik Kişiler İçin Çok Tehlikeli Olabilir!

Klima kullanımında aşırıya kaçıldıkça sağlık problemlerinin ortaya çıkacağını hepimiz biliyoruz. Doktorlar ve klima uzmanları aşırı klima kullanımının gribal enfeksiyonlar, bazı viral enfeksiyonlar, alerjik burun hastalıkları, yüz felci, burun kanamaları, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi birçok hastalığı tetiklediğini söylüyorlar. Alerjen filtresi olmayan klimaların ise hastalıklara daha hızlı davetiye çıkardığını belirtiyorlar.

Klima anti alerji filtresi olmaması durumunda klima alerjisi belirtileri ortaya çıkıyor. Ortamdaki nemin ve ısının olması gereken standartlarda olmaması alerjik kişilerin durumlarını daha kötüye götürüyor. Alerjik nezleli hastalar klimalı ortama girdiklerinde hasta olmayan bireylere oranla daha fazla burun tıkanıklığı, burun akıntısı,  gözlerde yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösteriyorlar. Bu nedenle alerjik rinitli hastaların olduğu ortamlardaki klimalar düzenli bakımda olmalı ve mutlaka anti alerjen filtresi kullanılmalıdır.

Ayrıca klima esintisi yüze doğru gelir ve uzun süre bu durum devam ederse yüz felci gibi ciddi rahatsızlıklarla da karşılaşılabilir. Akciğer dokusunda iltihaplanma olarak tanımlayacağımız zatürre de alerjen filtresi olmayan klimaların yarattığı tehlikelerden biri olarak karşımıza çıkabilir. Aynı zamanda otellerde ve iş yerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personelleri de riskli gruplardır.

Polen Alerjisi Olan Çocuklara Klima Faydalı Olabilir!

Klima alerji yapar mı sorusunu en çok çocuklu aileler sormaktadır. Alerjik çocuklara klimanın zararları bilinse de klimanın faydalı olup olmadığı da merak konusu olmaktadır. Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan çocuklarda klima zararlı olabildiği gibi faydalı da olabilir. Özellikle polen alerjisi olan çocukların bulunduğu arabalarda ve evlerde alerjen filtresi olan klimalarla polenlerin ev içine ve otomobil içine girmesi engellenerek polenlerden korunmak mümkündür.

Astım ve Alerjik Nezleli Çocuğa Klima Zarar Verebilir

Klima astımı tetikler mi ya da alerjik çocuklara klimanın zararları nelerdir diye sorular klima uzmanlarının en çok karşılaştığı sorulardandır. Klima alerji yapar mı yapmaz mı klimanın modeline göre değişse de astımlı çocukların klimalı ortamlarda olması tehlikeli olabilir.

Astımlı çocukların klima bulunan ortamda uzun süre kalmamaları gerekir. Aksi takdirde aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenmelere neden olabilir. Alerjen filtresi olan klimalar bu durumu biraz daha hafifleştirse de yine de alerjik çocuklara klimanın zararları olacaktır. Alerjen filtresi klima ve diğer iklimlendirme cihazlarında kullanılmalıdır.

Kendini temizleyebilen ve havadaki tozları emen, bakterileri yok eden klimalar tercih edildiğinde doğal olarak klima anti alerji filtresi kullanılmış olacaktır. Klima alerjisi belirtileri görülmesinde de doktora başvurmak faydalı olacaktır. Alerjen filtresi kullanılmayan klimalardansa uzak durulmalıdır.