Mekanlarımızı ısıtmak ve soğutmak için kullandığımız klimaların iç ünitelerinde yer alan ve belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken hava temizleme filtreleri, ortama temiz hava dağılımı yapmakla görevlidir. İç üniteye gelen havanın herhangi bir bakteri ya da toz oluşumuna izin vermeksizin tekrar mekana aktarılmasını sağlayan hava temizleme filtreleri, klimanın maksimum verimle çalışmasını da sağlamaktadır.
“Hava temizleme filtreleri ne kadar sürede değiştirilmeli?” sorusu klimasının bakımını yaptırmak isteyenlerin aklına takılan sorulardan biridir. Uzmanların belirttiğine göre klima filtrelerinin 15 – 30 günde bir temizlenmesi ya da periyodik bakımlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde klimaların verimlerinin düşmesi, enerji sarfiyatlarının artması ve sağlıksız ortamlar yaratmaları söz konusu olacaktır.
Klima Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?
Ev ve iş yerlerinde kullandığımız klimaları yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırmamız, iç ve dış ünite bakımlarını düzenli yaptırmamız sağlığımızı tehlikeye atıyor. Klima filtresi değiştirilmezse ya da temizlenmezse ne olur diyenler için klima teknisyenleri ve doktorların uyarıları şunlar:
- Klimanın ısıtma ve soğutma performansı düşer.
Klima bakımları aksatılır ve filtrelerin temizliği yapılmazsa cihazın ısıtma ve soğutma performansı da doğal olarak düşer. Değiştirilen filtreler sayesinde cihazınızın verimi her zaman maksimum seviyede olacaktır.
- Daha çok enerji tüketir.
Hava temizleme filtreleri değiştirilmeyen ya da temizlenmeyen klimalar, mekanı istediğiniz değerlerde ısıtmak ve soğutmak için daha çok güç sarf ederler. Dolayısıyla daha fazla enerji harcarlar. Bu durum da yüksek elektrik faturaları ile karşılaşmanıza neden olabilir.
- Mekandaki havanın kalitesi düşer.
Klima filtresi değiştirilmezse ne olur diyorsanız mekanınızın havasındaki değişimi gözlemlemenizi öneririz. Hava filtreleriniz ne kadar temiz olursa ortamdaki hava da o kadar kaliteli olacaktır. hem yaşam hem de çalışma koşullarınız iyileşmiş olacaktır. Dolayısıyla hava filtrelerinizi bakım dönemlerinde değiştirin ya da temizlenmesini sağlayın.
- Kötü koku yapar.
Hava temizleme filtreleri değiştirilmediği taktirde serpantin ve drenaj tavasında meydana gelen kirlilik sebebi ile bakterilerin üremesine neden olur. Bu da kötü koku yayılmasına ve ortam havasının sağlıksız olmasına sebebiyet verir.
- Hastalıklara neden olur.
Klima filtresinin temizlenmesi ve bakımının yaptırılması halinde herhangi bir sorunla karşılaşılmazken filtrelerin bakımsız kalması halinde üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi birçok ağır enfeksiyon ile karşılaşılabilir. Özellikle astım ve alerji hastaları için tehlike oluşturan bu durum hastalıkların ilerlemesine neden olabilir.
Ölüme neden olan lejyoner hastalığının da bakımsız klimalar tarafından tetiklendiğini söyleyen uzmanlar, klimaların yılda en az 2 kez bakıma girmelerini ve filtrelerinin değiştirilmelerini öneriyor.
Temizlenmeyen klimaların toz ve mikropları ortamdan uzaklaştıramadıkları, aksine bu oluşumları çoğalttıkları belirlenirken baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi rahatsızlıkların bakımsız klimalar nedeniyle arttığı söyleniyor.
Kendi Kendini Temizleme Özelliği Olan Klimaları Tercih Edin!
Hava filtresini değiştirmenin avantajları arasında sağlıklı bir mekan, verimli ve az enerji harcayan bir klima yer alıyor. Dolayısıyla düşük faturalar, maksimum çalışma performansı, temiz hava ve istenilen ısıtma-soğutma değerleri elde ediliyor. Klima filtresinin temizlenmesi ya da değiştirilmesi sayesinde konforlu mekanlar yaratılıyor.
Siz de evlerinizde ya da iş yerlerinizde bu konforun sürekli olmasını isterseniz kendi kendini temizleme özelliği olan klimaları tercih edebilirsiniz. Gün içinde sürekli temiz kalma özelliğine sahip cihazlarla mekanlarınızda daha rahat olabilirsiniz. Düzenli bakımlarınızı aksatmadığınızda da uzun yıllar aynı performansta çalışan klimalarınızı güvenle kullanabilirsiniz.