Günlük yaşamımızın vazgeçilmezi klimalar, doğru kullanıldığında sağlık problemi yaratmazken, aşırı ve uzun süre kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte artan klima kullanımının, klimaya bağlı rahatsızlıklara sebep olmaması için uzmanlar klimaların doğru şekilde kullanılmasını öğütlüyor.
En Çok Kimleri Etkiliyor?
Klimanın neden olduğu hastalıklar en çok bebekleri yaşlıları, erkekleri, sigara içenleri, alkolikleri, kalp-damar hastalarını, kronik bronşit hastalarını, diyabet (şeker) hastalarını, böbrek hastalarını, bağışıklık sistemi baskılanmış olanları, kortizon kullananları etkiliyor.
Yaz aylarında yüksek ateş ve öksürükle doktorların kapısını çalanların klimalı ortamlarda çok sık bulundukları gözleniyor. Klima hastalıkları sürekli tekrar ettiğinde kronik hale gelebiliyor.
Yanlış Klima Kullanımı İle Davetiye Çıkardığınız Hastalıklar
Klimaya bağlı hastalıklar arasında basit öksürüklerden ciddi akciğer hastalıklarına, lejyonerden yüz felcine kadar farklı rahatsızlıklar görülebiliyor. Yanlış klima kullanımında ortaya çıkan klima hastalıkları tedavi edilse de tekrarlayabiliyor. Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar arasında en tehlikelileri:
- Klima Hastalığı (Lejyonella Pnömonisi)
Klima hastalığı olarak isimlendirilen bu rahatsızlık lejyoner olarak da biliniyor. Özellikle büyük otellerde ve benzer kuruluşlarda su sistemlerine ulaşarak klimalar aracılığıyla yayılan lejyoner mikrobu, zatürreye neden oluyor.
Klimanın neden olduğu hastalıklar arasında yer alan lejyoner tipik zatürre belirtilerini göstermiyor. İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı şikayetleri olan hastaların% 20’sinde sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta koma görülebiliyor. Tedavide 15-21 gün süreyle bu bakterilere yönelik antibiyotikler kullanılıyor ve hastalık tedavi ediliyor.
- Solunum Yolu Hastalıkları
Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar arasında akciğer problemlerine kadar varan solunum yolu rahatsızlıkları yer alır. Klimanın üflediği soğuk hava ile burun içinde konka adını verdiğimiz yapılar şişerler ve burun tıkanıklığına yol açarlar. Sağlık için ideal olan burun solunumu yerine ağız solunumu yapmak çeşitli boğaz ve alt solunum yolu problemlerine yol açabilir. Kronik sinüzitli hastalarda da burun tıkanıklığı ve akıntısı oluşarak durum ciddi boyutlara gelebilir.
- Yüz Felci
Klima havasına direkt maruz kalan kişilerde; yüz felci, kas tutulması ve ağrılar oluşabilir. Geçici olan bu durum tekrarlandığında kas kaybına da neden olabilir.
Alerjik nezleli ve astımlı hastalar klimalı ortama girdiklerinde, yani ani ısı ve nem değişimine maruz kaldıklarında, hasta olmayan bireylere oranla daha fazla burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya gözlerde yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterebilirler. Kronik sinüzitli hastalarda da benzer mekanizmalarla belirtilerde artma görülebilir.
- Klima Ateşi
Klima mikrobu belirtileri arasında yer alan klima ateşi de diğer klima hastalıkları için davetiye çıkarır. Hastalık, mikroplarla kirlenmiş klima veya nemlendirme sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra başlar. Belirtilerin ortaya çıkması 12 saati de bulabilir. Hastalarda ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik gibi gribi hatırlatan şikayetler vardır. İş yeri klimalarının ya da otel klimalarının daha çok neden olduğu klima ateşi, zatürreye kadar gidebilir.
- Eklem Rahatsızlıkları
Klimanın neden olduğu hastalıklar arasında eklem rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Boyun ve sırt tutulmaları ani hareketlerde kırıklara kadar varacak sorunları beraberinde getirir.
Klimaya bağlı hastalıklar ve klima mikropların sizi bulmasını istemiyorsanız mekanlarınızdaki klimaların bakımlarını ve temizliklerini aksatmamalısınız. Klimanın direkt havasına maruz kalmamalı ve uzun süre klima kullanmamalısınız.